Mănăstirea Valea Tițești

Începuturile Mănăstirii se pierd în negura veacurilor ce au trecut. Construcția bisericii din Mănăstirea Valea a început în anul 1512, ctitor fiind Radu Paisie. Se crede că Radu Paisie a fost fiul natural al lui Radu cel Mare. El ajunge domn al Țării Românești între anii 1535-1545, fiind mazilit, din motive necunoscute, de către turci, este surghiunit în Egipt, unde a și murit.

Descoperirile arheologice, efectuate în perioada 20 octombrie – 2 noimbrie 1969, au stabilit faptul că actuala biserică a Mănăstirii Valea este construită pe locul unei foste biserici, mai mici, ce a avut temelia din zid de bolovani și construcția de lemn. Mărturie a acestei străvechi zidiri este mormântul jupâniței Visa. Piatra funerară atribuie decesului jupâniței în anul 1525. Datorita intemperiilor vremii, biserica cea veche se degradează.

La data de 8 mai 1623, Mănăstirea Valea a fost închinată Mănăstirii Sfântul Mihail din Eparhia Poganiani din Rumelia, Grecia. Aceasta închinare va atrage, mai târziu, decăderea mănăstirii. În anul 1636, turcii provoacă mari stricăciuni bisericii distrugându-i porțile mari de la intrare, ușile și acoperișul. În anul 1746, Egumenul Damaschin dispune pictarea tindei.

Tot în acest an se zugrăvește și restul bisericii prin osteneala fostului Egumen Partenie, dupa cum este scris in pisania mare din naos. Egumenul Partenie conduce o delegtie la Moscova pentru a cumpăra mobilier și icoane împărătești. Mănăstirea este renovată și de văduva Magdalena Baldovin, din neamul baldovineștilor, în anul 1788, când i s-a pus acoperiș nou din șindrilă și a fost restaurată și pictura din anul 1544. În timpul lui Gheorghe Dimitrie Bibescu Voievod și a Mitropolitului Neofit, este realizată turla bisericii, se repictează biserica și este schimbată catapeteasma. Costurile lucrarilor fiind suportate de Egumenul Ioanichie Polidor. Dupa ce biserica a fost renovată și au fost construite și chilii, a fost populată cu călugări. Viața monahală a continuat până la secularizarea averilor mănăstirești, în anul 1864. Dupa anul 1864, mănăstirea devine biserică de mir pentru creștinii din sat. O ultima repartiție a bisericii se realizeaza în 1967, prin purtarea de grijă a Părinților Ioan Popescu din București și Pantelimon Musceleanu din Pitești. Acum se reparară turla degradata (dar numai în exterior), păstrându-se pictura originala de la 1846.(sursa:crestinortodox.ro)

Obiective Turistice , , , , , ,

Related Listing

Adaugă recenzia ta

Dă o notă obiectivului turistic selectând stelele de mai jos :

Trimite unui prieten

Verificare Captcha
captcha image

Transmite o întrebare

Verificare Captcha
captcha image

Despre VisitArges

Descopera judetul Arges. Obiective turistice,trasee turistice, trasee montane, cazare, restaurante, cluburi, evenimente locale. Aici afli tot ce ai nevoie pentru o excursie de neuitat.