Cula Drugănescu, Retevoiești

Culele sunt mărturii ale simţului artistic şi ale îndemânării meşterilor, care au preluat elemente din arhitectura caselor boiereşti şi au ştiut să le contopească cu trăsăturile casei ţărăneşti, într-o sinteză originală. Clădiri înalte, cu ziduri văruite şi străpunse de metereze, mici cetăţi croite pentru nevoile unei familii, culele îşi trag numele de la turcescul „kule“ care înseamnă „turn“.

Cula Drugănescu este situată în localitatea Retevoieşti și a aparţinut familiei Drugănescu, fiind construită în 1832. Această culă nu are cerdac şi a fost construită pe trei nivele, cu pictură exterioară colorată.

Pe un plan patrat, zidurile groase de aproape un metru, construite din piatra de râu și cărămidă, susțin trei caturi. Intrarea este la nivelul solului, în stânga și în dreapta fiind două odăi, iar în spatele scării, cu intrare separată din curte, beciul boltit cemicilindric și ușor coborât fața de nivelul parterului. Scara ajunge la primul nivel printr-o arcadă cu varf trilobat, iar aici sunt odai de dimensiuni diferite, holuri,o tainita sub scară, galerie de lemn către anexa sanitară cu o încăpere bolțită deasupra.

Cula avea sub cornisa motive decorative colorate si o scena de vanatoare pictata pe fatada vestica (un drac ce ocheste o caprioara).

Între anii 1965-1966 a fost restaurată pentru a adăposti muzeul ce a fost evacuat în 1988.

Obiective Turistice , , ,

Related Listing

Adaugă recenzia ta

Dă o notă obiectivului turistic selectând stelele de mai jos :

Trimite unui prieten

Verificare Captcha
captcha image

Transmite o întrebare

Verificare Captcha
captcha image

Despre VisitArges

Descopera judetul Arges. Obiective turistice,trasee turistice, trasee montane, cazare, restaurante, cluburi, evenimente locale. Aici afli tot ce ai nevoie pentru o excursie de neuitat.