Cetatea Poenari

Cetatea Poienari se află situată la intrarea pe Transfăgărăşan, pe un vârf de munte.

O dată ce ați ajuns la Cetatea Poienari puteți admira o parte din Transfăgărăşan, precum și alte obiective care se regăsesc de-a lungul Transfăgărășanului cum ar fi Barajul Vidraru, Statuia lui Prometeu cu fulgerul în mână, Mânăstirea Sf. Ilie Paltinul.

Cei care se află în drum spre Transfăgărăşan sau tocmai au terminat de străbătut ”cel mai frumos drum din România” se pot opri la Cetatea Poienari. Pentru a urca la cetatea lui Vlad Țepeș este nevoie să străbateți cele 1480 de scări. În cazul în care vă aflați prin preajmă trebuie să urcați și să o vedeți!

Cetatea Poienari a fost construită ca post de fortăreață contra otomanilor. În prezent se află în stadiu de ruină.

Tradiții despre Cetatea de la Poenari

Tradiția populară leagă zidirea cetății de numele legendarului domn Negru Vodă, căruia îi sunt atribuite și cele doua semne din apropierea vârfului de stâncă – urme lăsate parcă de niște încălțări uriașe.

Deși neprecizat încă, locul ar putea fi, dupa părerea unor cercetători, și vestita Posada unde s-a desfășurat în anul 1330 bătălia dintre munteni și armatele regelui Carol Robert d’Anjou. Cetatea avea o formă alungită, ziduri groase de 2-3 metri și 5 turnuri de apărare: patru rotunde și unul prismatic. Cu toate că în ”Letopisetul Cantacuzinesc” se spune că cetatea a fost ridicată din porunca lui Vlad Țepeș, el s-a ocupat doar de refacerea sau completarea ei ulterioară.

Cetatea Poienari are o forma alungită cu 5 turnuri, 4 rotunde și unul prismatic. Zidurile au 2-3 metri grosime. Inițial a fost construită de Negru Vodă, iar ulterior a fost renovată de Vlad Țepeș

Pe cursul superior al râului Argeș era menționată într-un document emis de Ludovic al V-lea Postumul în 1453. Cetatea l-a inspirat și pe Jules Verne în crearea capodoperei ”Castelul din Carpați” cu legende povestite de o româncă despre misterioasa cetate a lui Vlad Țepeș.

Localizarea Cetății de la Poenari

La Cetatea Poenari se poate ajunge utilizând un autovehicul prin DN7C (Transfăgărăşean) Piteşti – Curtea de Argeş – Vidraru (hidrocentrala fiind amplasată în proximitatea Cetăţii Poenari) sau, din partea opusă, cu acces dinspre DN1, din judeţul Sibiu, în apropierea comunei Cârţa.

În general, cu începere de la 1 noiembrie, Transfăgărăşeanul este închis de la kilometrul 104, astfel că până la 1 iulie (de regulă), accesul spre Cetatea Poenari se poate face numai dinspre Curtea de Argeş.

Cetatea se află în județul Argeș, în satul Căpățâneni, comuna Arefu.

Se poate ajunge și cu trenul (legatura de la Pitești către fosta reședință a Basarabilor, Curtea de Argeș plus încă 25 de km spre nord, cu un mijoc de transport local pana in Capatineni).

Taxe intare: 5 lei – adulti; 2 lei – copii, studenti, pensionari
Taxe filmare: 60 lei – amatori; 1000 lei/ora – profesionisti

Obiective Turistice , , , ,

Related Listing

Adaugă recenzia ta

Dă o notă obiectivului turistic selectând stelele de mai jos :

Trimite unui prieten

Verificare Captcha
captcha image

Transmite o întrebare

Verificare Captcha
captcha image

Despre VisitArges

Descopera judetul Arges. Obiective turistice,trasee turistice, trasee montane, cazare, restaurante, cluburi, evenimente locale. Aici afli tot ce ai nevoie pentru o excursie de neuitat.