Centrul cultural I.C. Brătianu (Vila Florica)

În apropiere de Piteşti, la Ştefăneşti, se află Casa Brătienilor, numită și Vila Florica, în memoria fiicei lui I. C. Brătianu, trecută de tânără în nefiinţă.

”Mecca liberalilor”, conacul de la Florica a intrat în istorie şi merită vizitat de orice iubitor al trecutului poporului român.

Dominând cu autoritate viaţa politică a României timp de două decenii, Ion I. C. Brătianu a fost una dintre cele mai complexe şi controversate personalităţi ale istoriei naţionale. Dintre membrii familiei Brătianu care au trăit la conacul de la Florica trebuie amintiţi Ion C. Brătianu, Ion I. C. Brătianu, Dinu Brătianu şi Vintilă Brătianu.

În vecinătatea casei, în parcul “Florica” se află grupul statuar “La Vulturi” (sculptor Iosef Mestrovic), coloana de piatră de factură antică, greco-romană şi crucea de altar a bisericii de lemn din Albac (1746).

Parcul dendrologic de la Florica păstrează exemplarele deosebite a patru specii de arbori-monument al naturii şi peste trei sute de asociaţii florale şi arhitecturi dendrologice. Din punct de vedere muzeologic, acest parc reprezintă zona de protecţie a ansamblului arhitectural de stil neoromânesc, ridicat de arhitectul Petre Antonescu şi de familia Brătianu la poalele acestui deal din Piemontul Cândeştilor.

Importanta stiintifica a florei acestui areal este data de genofondul bogat conservat, de originalitatea fitogeografica a elementelor sale floristice. Aici au fost identificate frumoase exemplare de Abies alba – bradul alb, Abies nordmanniana – bradul de Caucaz, Abies concolor – bradul argintiu. Exemplare seculare de Pinus nigra, Pinus silvestris, Picea abies, Picea pungens – sunt prezente atat in parcul din jurul conacului “Florica”, cat si in padurea ce se intinde in spatele acestuia.

Diversitatea dendrologica a parcului este subliniata si de prezenta unor specii rare, precum Ginkgo biloba, tisa (Taxus baccata), Gymnocladus dioicus, Liriodendron tulipifera, chiparosul de balta (Taxodium distichum), identificat langa iazul Bratienilor (trei exemplare viguroase, initial patru, un exemplar fiind taiat), de asemenea, Rhus typhyna, Maclura, Castanea sativa etc. Dintre cupresacee, arborele vietii (Thuja orientalis), tuia (T. occidentalis), chiparosul (Cupressus sempervirens) si Chamaecyparis lawsoniana var. argentea.

Se stie ca, in antichitate, arborii erau dedicati zeilor: stejarul lui Jupiter, maslinul Minervei, mirtul lui Venus, plopul lui Hercule. Plantarea de arbori in memoria celor disparuti se practica de milenii: la chinezi, de pilda, pe timpul dinastiei Chou, se planta la mormantul notabilitatilor, in functie de rangul fiecaruia, pinul pentru regi, biota pentru printi, Sophora pentru oficialitati, Koelreuteria pentru invatati, iar plopii la mormantul oamenilor de rand.

Cum sa intelegem existenta unor exemplare de Fagus sylvatica purpurea si Ginkgo biloba, impunatoare prin dimensiuni, elagaj si varsta, la necropola marilor dispăruți ai familiei Brătianu !

În imediata vecinătate a conacului de la Florica se află Capela familiei Brătianu, ctitorită în anul 1898 cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. De-a lungul timpului au fost înmormântaţi aici I.C. Brătianu, Ionel Brătianu, Vintilă Brătianu. Dinu şi Gheorghe Brătianu, morţi în închisoarea comunistă de la Sighetul Marmaţiei, au fost şi ei aduşi peste ani în capela de la Florica.

În vilă se află Biblioteca suspendată, cea mai importantă bibliotecă particulară din România.

În tezaurul de valori al Argeșului, alaturi de alte obiective, își înscrie numele în eternitate Vila Brătienilor de la Florica. Cunoscut ca un mirific tărâm, în care mari conștiințe ale geniului național au plămadit istoria neamului sau au încrustat cu slove vrăjite literatura și istoria națională, Vila Florica a traversat vremuri tulburi, amintind cu trainica mândrie de arborele genealogic al unei ginte venerabile, înșurubată în letopisetul acestor locuri.

Dupa cum ne informeaza Sabina Cantacuzino, la moartea tatalui sau, Ion C. Bratianu devine proprietarul unui grup de moșii, printre care si mosia din localitatea Ștefănești. Aici, își amenajează o modestă construcție, ridicând un etaj peste cele trei încăperi vechi, existente din vremea viilor domnești. Începând din anul 1869, în jurul Floricai se amenajează un frumos parc, cu alei în serpentine, strajuite de esențe exotice de arbori, monumente, un pavilion. “Aleea lui Brătianu” urcă până la pinetul de pe platou, de pe care se văd nesfârșitele întinderi ale podgoriilor, la Iazul Brătienilor, străjuit de falnici chiparoși de baltă, ce-și ridică deasupra apei curioșii pneumatofori.

Peisajul realizat în parcul Brătienilor, element prețios în tezaurul culturii naționale, trebuie studiat de specialiști și pus sub ocrotire.

Obiective Turistice , , , , ,

Related Listing

Adaugă recenzia ta

Dă o notă obiectivului turistic selectând stelele de mai jos :

Trimite unui prieten

Verificare Captcha
captcha image

Transmite o întrebare

Verificare Captcha
captcha image

Despre VisitArges

Descopera judetul Arges. Obiective turistice,trasee turistice, trasee montane, cazare, restaurante, cluburi, evenimente locale. Aici afli tot ce ai nevoie pentru o excursie de neuitat.