Curtea de Argeș – carte de vizită

  • fostă capitală a statului feudal Țara Românească;
  • situat la 450 metri altitudine;
  • aproximativ 30.000 locuitori;
  • situat la 38km nord-vest de Pitești; 45km de Câmpulung; 36km de Râmnicu Vâlcea; 148 km de București;
  • primul nume al orașului a fost Argyas.

Municipiul Curtea de Argeș, reședință a primilor Basarabi „descălicători de țară, dătători de legi și datini”, adăpostește valoroase monumente de artă ce-i duc faima de mare centru turistic, un adevărat muzeu al istoriei noastre, realizat providențial într-un pitoresc cadru natural. Istoria a început pe aceste meleaguri cu mult înainte de a fi existat orașul.

Situată la doar 38 km de Pitești, într-o mică depresiune la contactul muscelelor subcarpatice cu Podișul Getic, această veche așezare, ocrotită de Sfintele Moaște ale Muceniței Filoteia, a fost locuită de strămoșii daci încă din prima epocă a fierului. Astfel vechea Argyas a devenit la începutul secolului XIV Curtea de Argeș. Primul document emis din localitate datează din 1369, purtând pecetea lui Vladislav I Vlaicu (1364-1377), voievodul care mută capitala Țării Românești de la Câmpulung la Curtea de Argeș, unde ființa și Mitropolia.

În bătrânul oraș care găzduiește peste 70 de monumente incluse în patrimoniul cultural național te întâmpină printr-un salut domnesc statuia
întâiului domn al Țării Românesti, Basarab I (1310-1352) si te îndemnă discret să nu părăsesti orașul înainte de a-i dezlega toate misterele, de a-i asculta baladele și de a-i cunoaște legendele.

Între secolele XIV – XV, când Curtea de Arges s-a bucurat de statutul de capitală a Țării Românesti, orășenii beneficiau de privilegiul domnesc care le acorda libertatea de a-și alege după voie stăpânirea, de a se bucura de dreptul de sigiliu și de statutul de târg. Stema orașului era un vultur bicefal, emblemă ce i s-a atribuit ca veche capitală a statului feudal Țara Românească.

Din cele mai vechi timpuri orașul domnesc găzduia mari bâlciuri ce atrăgeau negustori din toate colțurile țării precum și negustori străini care aduceau mărfuri de lux pentru conducătorii feudali și pentru tânăra curte domnească. Curtea de Arges este totodată unul dintre primele centre ale Țării Românesti în care s-a dezvoltat de timpuriu cultura orășenească medievală. Astfel, la sfârsitul secolului XIV, exista aici o școală orășenească de grămătici instruiți pentru redactarea actelor.

Obiective Turistice , , , ,

Related Listing

Adaugă recenzia ta

Dă o notă obiectivului turistic selectând stelele de mai jos :

Trimite unui prieten

Verificare Captcha
captcha image

Transmite o întrebare

Verificare Captcha
captcha image

Despre VisitArges

Descopera judetul Arges. Obiective turistice,trasee turistice, trasee montane, cazare, restaurante, cluburi, evenimente locale. Aici afli tot ce ai nevoie pentru o excursie de neuitat.