Ansamblul Bisericii catolice ”Sfântul Iacob” Bărăția

Ansamblul Bisericii catolice ”Sfântul Iacob” Bărăția ( Str. Negru Vodă nr. 116 ) se compune dintr-o biserică din piatră (din care se mai păstrează astăzi doar altarul), un turn-clopotniță și casa parohială. Biserica ansamblului a fost ridicată la sfârșitul secolului XIII de comunitatea săsească câmpulungeană, rămânând din 1778 numai cu actualul altar. Din 1300 osemintele comitelui Laurențiu de Longo Campo se odihnesc sub piatra tombală păstrată aici.

Actualul turn-clopotniță datează din 1730, fiind ridicat peste un turn mai vechi și adăugându-i-se la sfârșitul secolului XIX un etaj cu
acoperiș piramidal, pentru instalarea unui ceas. Putem crede că a fost arsă de turci în secolul al XVIII lea. Cum arăta clopotnita Bărătiei acum aproape un secol, aflăm din fotografia si din cromolitografia făcute de Carol Popp de Szatmary în 1869. Pe atunci clopotnița avea proporții frumoase (fără adaosul ceasornicului) și era zugrăvită. Acum ar fi necesară restaurarea sa.

Casa parohială construită în secolul XVII se remarcă prin pivnițele mari, boltite și pe jumătate adâncite în pământ, etajul cuprinzând încăperi boltite și un foișor cu arcade și coloane masive de zid.

Nicolae Grigorescu ne-a lăsat tablouri înfătisând clopotnița Bărătiei cu prăvăliile vecine. Nicolae Iorga scria că la intrarea clopotniței era zugrăvit Sfântul Nicolae în odăjdii de Episcop catolic, având însă o inscripție slavonă. Cu puțin înainte, încă pe vremea comuniștilor, Sfatul Popular a silit parohia să văruiască clopotnita, fără ca aceasta să fi primit aprobarea Directiei Monumentelor Istorice. Cercetări sub tencuiala nouă ar putea aduce această icoană la lumină.

Obiective Turistice , , , , , , ,

Related Listing

Adaugă recenzia ta

Dă o notă obiectivului turistic selectând stelele de mai jos :

Trimite unui prieten

Verificare Captcha
captcha image

Transmite o întrebare

Verificare Captcha
captcha image

Despre VisitArges

Descopera judetul Arges. Obiective turistice,trasee turistice, trasee montane, cazare, restaurante, cluburi, evenimente locale. Aici afli tot ce ai nevoie pentru o excursie de neuitat.