Trasee montane: Cojocaru – Valea lui Ivan – Drumul Grănicerilor – Plaiul Foii

Trasee montane în Munţii Piatra Craiului: Cojocaru – Valea lui Ivan-Drumul Grănicerilor-Plaiul Foii

Marcaj: triunghi roşu

Durata: 6-7 ore;

Lungimea:cca. 16 km;

Diferenţa de nivel: 580 m;

Tip: traseu de potecă, lipsit de dificultăţi.

Acest traseu turistic este cel mai vechi de pe versantul apusean al Pietrei Craiului și totodată unul de bază pentru zona de joasă altitudine, datorită marii lui accesibilități.

La punctul de plecare Cojocaru Valea lui Ivan se ajunge cu orice mijloc de transport pe traseul montan rutier 2 (12 km de la Podu Dâmboviței;
860malt.). Marcajul cu triunghi rosu apare lângă podul peste Dâmbovița, din dreptul uzinei hidroenergetice, pe unde urcă un drum forestier în lungul vijelioaselor ape ale Văii lui Ivan, pentru ca după 3 km să se oprească în mijlocul unei vaste poieni, la casa de vânătoare ”Piatra
Craiului” (1.090 m alt.; pe hărțile vechi „Valea lui Ivan”). Traseul marcat urcă spre marginea superioară a poienii si pătrunde în zona de pădure de la poalele versantului apusean al Pietrei Craiului, pe care nu o va părăsi până la capăt.

Primul punct de reper este monumentul metalic Crucea Grănicerului (1.330 m alt.), care marchează locul unde a căzut la datorie, în vara lui 1912, soldatul grănicer Marin Dobre. Drumul Grănicerilor urcă peste câteva fire de vale până la Piscul cu Brazi (1.438 m alt.), unde, în mijlocul unei încântătoare poienițe, se desprinde un marcaj cu cruce albastră către zona de abrupt a Marelui Grohotiș.Vom coborî de pe Piscul cu Brazi pe poteca largă care continuă să străbată pădurea de conifere si, după o serie de urcușuri si coborâsuri, pătrundem în vastul luminiș al Poienii Lăncii (1.415 m alt.). Aici avem parte de cel mai tulburător spectacol alpin de pe tot cuprinsul traseului: o panoramă desăvârsită, mai ales în orele de după-amiază. Di n Poiana Lăncii, Drumul Grănicerilor trece prin dreptul Izvorului Tămășelului și urcă ușor până la culmea muntelui Tămășel, pe care o depășește prin poiana Tămășel (1.430 m alt.). Din acest punct până la Plaiul Foii, traseul trece mai întâi pe lângă abundenta sursă de apă permanentă (Izvorul Oțețelii) si prin poieniŃa de la Curmătura Foii (1.375  m alt.) si coboară, în final, fără întrerupere pe piciorul de munte Plaiul Mare, până la cabana „Plaiul Foii” (894malt.).

Muntii Piatra Craiului Trasee montane , , , ,

Related Listing

Adaugă recenzia ta

Dă o notă obiectivului turistic selectând stelele de mai jos :

Trimite unui prieten

Verificare Captcha
captcha image

Transmite o întrebare

Verificare Captcha
captcha image

Despre VisitArges

Descopera judetul Arges. Obiective turistice,trasee turistice, trasee montane, cazare, restaurante, cluburi, evenimente locale. Aici afli tot ce ai nevoie pentru o excursie de neuitat.