Trasee montane: Cabana Cascada Bâlea-Muchia Buteanu-Șaua Netedului-Lacul Bâlea-Cabana Paltinul

Trasee montane în Munții Făgăraș: Cabana Cascada Bâlea-Muchia Buteanu-Șaua Netedului-Lacul Bâlea-Cabana Paltinul

Marcaj: traseul este nemarcat până în nordul Vârfului La Lăcuț; triunghi roșu: Vârful La Lăcuț-Șaua Netedului;bandă albastră: Șaua Netedului-Lacul Bâlea;

Durata: 5 ore, în sens invers: 3,5 – 4 ore;

Timp: traseu de vară.

De la Cabana Cascada Bâlea pornim în urcuș pe drumul Transfăgărășean spre N N/E și parcurgem cca. 2,5 km până la serpentina prin care acesta cotește spre Sud. De aici urcăm ușor spre E și prindem creasta Muchiei Buteanului, după care continuăm spre S. Depășim Vârful La Comandă (1.467 m alt.), trecem peste un umăr, ocolim pe versantul estic câteva cocoase stâncoase și, după Vf. La Piatra Răsunătoare (1.177malt.), ieșim la gol.

Triunghi roșu: Vârful La Lăcuț-Șaua Netedului

Străbatem jnepenișul Vârfului cu Jnepeni (1.834 m alt.) și în sudul acestuia întâlnim poteca marcată cu triunghi roșu care urcă dinspre Vest, din Transfăgărășan. Urcăm poteca o porțiune spre Sud, trecem apoi pe versantul estic printr-o zonă stâncoasă spre Lăcuțul Buteanu (1.815malt.). Revenim în creastă printr-un urcuș accentuat și depășim Vârfurile Buteanu (2.056 m alt.) și Găvanu (2.120 m alt.) prin Vest. În estul acestui segment se găseste o căldărușă suspendată numită Găvanu Porcului. Urmând poteca spre Sud trecem pe versantul estic în căldarea pietroasă a Găvanului de Sus, traversăm apoi muchia stâncoasă care o delimitează spre Sud, ocolim două vârfuri ale Netedului (nordic si din mijloc), urcămpe vârful sudic al Netedului (2.351malt.) și ne bucurăm de o perspectivă extraordinară asupra zonei nordice centrale a masivului. Coborâm de pe vârf ușor spre Sud în Șaua Netedului (2.234m alt.).

Bandă albastră: Șaua Netedului-Lacul Bâlea

De aici părăsim Muchia Buteanului spre Sud-Vest, pe o potecă marcată cu bandă albastră. După ce trecem o porțiune mai abruptă traversăm Pârâul Văiugii, apoi piciorul Muchiei Văiugii și ajungem în Căldarea Bâlea, în Nord-Estul lacului. Continuăm să parcurgem câteva sute de metri pe un drumeag spre Vest și ajungem la Cabana Paltinul, situată la mică distanță de Transfăgărășan, spre Est de acesta.

Muntii Fagaras Trasee montane , , , ,

Related Listing

Adaugă recenzia ta

Dă o notă obiectivului turistic selectând stelele de mai jos :

Trimite unui prieten

Verificare Captcha
captcha image

Transmite o întrebare

Verificare Captcha
captcha image

Despre VisitArges

Descopera judetul Arges. Obiective turistice,trasee turistice, trasee montane, cazare, restaurante, cluburi, evenimente locale. Aici afli tot ce ai nevoie pentru o excursie de neuitat.