Teatrul ”Alexandru Davila” Pitești

Teatrul ”Alexandru Davila” reprezintă o instituție culturală locală și națională, a cărei formă actuală a fost conturată în urma primei restaurări, în anul 1948, fiind îmbogățită ulterior cu vitralii și fresce pictate de Sorin Ilfoveanu, Dan Broscățeanu și Stefan Câlția, în 1973.

Edificiul actual a fost inaugurat în 1914 cu piesa „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale interpretată de actorii Teatrului Național din Bucuresti, mișcarea teatrală piteșteană debutând în anul 1952 sub bagheta lui Constantin Halepliu. Cele patru secții, proză, estradă, folclor si teatru de păpuși, au ilustrat publicului vremii numeroase spectacole din repertoriul național și internațional, descrețind frunțile „târgoveților” piteșteni și nu numai.

PRINCIPALELE MOMENTE DUPA 1949:

  • Înființarea secției Papusi (1949)
  • Înființarea secției Estrada (1958)
  • La 23 august 1958 s-a dat în folosință Teatrul de Vara
  • Înființarea secției Folclor(1970)
  • La 13 mai 1975 a fost data în folosință Sala Studio 125 concepută de Liviu Ciulei

În cei peste 60 de ani de teatru organizat au fost prezentate peste 500 de premiere la secțiile de dramă și estrada, iar în total peste 700 de premiere.

Istoria teatrului piteștean

Organizarea unui teatru stabil în Piteşti s-a realizat în anul 1852 şi a funcţionat până în anul 1912 în sala Uklar, numită ulterior Universala Lehler, locaţie păstrată şi astăzi în cadrul complexului central al Fabricii de butoaie din strada Crinului, fostă Lascăr Catargiu.

Sala noului Teatru comunal a fost construită în anul 1914, în strada Victoriei nr. 9, după proiectul arhitectului Alexandru Clavel, sala teatrului fiind pictată de către Virginia Tomescu.

Edificiul a fost realizat în stil baroc, dar prin adăugiri şi renovări, capătă o faţă modernă în anii 1977-1979, proiectul fiind întocmit de arhitectul piteştean Nicolae Ernst. La etaj, în sala de expoziţii, întâlnim materiale care se referă la începuturile mişcării teatrale în zona Argeş şi Muscel şi materiale referitoare la festivalul naţional al teatrului de studio. În 1974 pictorul Sorin Ilfoveanu realizează frescele de la etaj, ajutat de Ştefan Câlţia şi Dan Broscăuţean.

Obiective Turistice , , , ,

Related Listing

Adaugă recenzia ta

Dă o notă obiectivului turistic selectând stelele de mai jos :

Trimite unui prieten

Verificare Captcha
captcha image

Transmite o întrebare

Verificare Captcha
captcha image

Despre VisitArges

Descopera judetul Arges. Obiective turistice,trasee turistice, trasee montane, cazare, restaurante, cluburi, evenimente locale. Aici afli tot ce ai nevoie pentru o excursie de neuitat.