Casa boierilor Budișteanu

Conacul boierilor Budișteanu este situat în satul Budeasa Mare, comuna Budeasa. Reprezintă un monument istoric important din evul mediu. În acest conac a poposit regele Carol al XII-lea al Suediei în perioada 19 octombrie-8 noiembrie 1714, în așteptarea unui curier trimis la Vinea și de unde a fugit deghizat în Transilvania, spre Munții Carpați.

În amintirea acestei întâmplări pe casa Budiștenilor se află o placă cu următorul text: ”Carol al XII-lea, regele Suediei, fugărit de vrăjmași, s-a ascuns și odihnit aici”. Șederea regelui Carol a marcat, din punct de vedere istoric, comuna argeșeană, făcând-o astfel cunoscută chiar până în nordul Europei. Iar acest lucru s-a întâmplat dupa anul 1981, când o echipă de filmare din Suedia a venit la Budeasa pentru a realiza un documentar dedicat marelui rege.

Conacul boierului Budișteanu este o construcție din 1762, iar în zilele noastre se afla un muzeu cu o colecție de arme, lacăte, chei și tablouri.

Neam de boieri, Budiștenii au fost oameni importanți, cu funcții înalte, unul dintre ei fiind, dupa câte se pare, membru de renume în Loja Masonică. Proprietarul Culei Budișteanu este un prosper om de afaceri. Cu toate că reședința Budiștenilor datează de aproximativ 500 de ani, doar tencuiala arată că vremea a trecut peste clădire.

Obiective Turistice , , , , , ,

Related Listing

Adaugă recenzia ta

Dă o notă obiectivului turistic selectând stelele de mai jos :

Trimite unui prieten

Verificare Captcha
captcha image

Transmite o întrebare

Verificare Captcha
captcha image

Despre VisitArges

Descopera judetul Arges. Obiective turistice,trasee turistice, trasee montane, cazare, restaurante, cluburi, evenimente locale. Aici afli tot ce ai nevoie pentru o excursie de neuitat.