Biserica Mavrodolu Pitești

  • situata pe strada Teilor nr.20, Pitești;
  • construită inițial din lemn, în 1752; Ioan Mavrodolu este cel care înaltă biserica de zid, între 1815-1818; refăcută în 1849, după ce fusese distrusă de focul ce a pustiit întreg orașul, apoi din nou renovată, între anii 1867-1868;
  • poarta hramurile “Sfantul Spiridon” și “Adormirea Maicii Domnului”;
  • construită in formă de cruce, având turle inegale ca mărime și un aspect sobru.

Biserica Mavrodolu, ctitorie a marelui căminar Ioan Mavrodolu, a fost ridicată între 1815 si 1818 pe locul unei biserici mai vechi din lemn, fiind posesoarea unor donații de mare preț, printre care se numără argintăria unor icoane de mari proporții, realizată de Ștefan Avramescu, ultimul mare argintar al Piteștilor. De numele acestei ctitorii se leagă și ultimele zile ale revoluționarului Tudor Vladimirescu, arestat la Golesti în urma trădării.

Înălțată pe un plan trilobat, cu o arhitectură armonioasă, biserica se bucură de un interior bine luminat care îi pune în valoare comorile materiale si spirituale.

Biserica are hramurile Sfântul Spiridon și Adormirea Maicii Domnului și a fost construită inițial din lemn, în 1752, de Ene Cupetul. În 1815 Ioan Mavrodolu începe constructia bisericii de zid, lucrare terminată în 1818, când a fost sfințită de cel dintâi Episcop al Argeșului, Iosif. Biserica a avut mult de suferit de-a lungul anilor. În 1848 a fost arsă de focul care a pustiit întregul oraș. În 1849 a fost refăcută și sfințită și apoi din nou renovată, între anii 1867-1868. O alta reparație serioasă a fost făcută între 1955-1957, când a fost, și pictată, și o altă în 1958, când s-a refăcut pardoseala cu piatra de Albești. Tot atunci s-au făcut și lucrări de înlaturare a igrasiei.

Biserica are un aspect sobru. Este construită în formă de cruce, având turle inegale ca mărime. Acoperișul este din tablă, iar pridvorul este închis, decorat cu ocnite și un brâu în registrul de sus. Exteriorul este alb, cu un brâu zimțat, imediat sub acoperiș. Pereții sunt de asemenea împărțiți în doua registre inegale, de un brâu subțire. Turlele sunt și ele decorate cu ocnite și ferestre iar cupolele acoperișurilor acestora au forme mai elaborate decât în mod obișnuit.

Biserica Mavrodolu, fără a etala vestigii istorice sau elemente arhitecturale ieșite din comun, ea reprezintă o oază de căldură și apropiere de cele sfinte.

Obiective Turistice , , , ,

Related Listing

Adaugă recenzia ta

Dă o notă obiectivului turistic selectând stelele de mai jos :

Trimite unui prieten

Verificare Captcha
captcha image

Transmite o întrebare

Verificare Captcha
captcha image

Despre VisitArges

Descopera judetul Arges. Obiective turistice,trasee turistice, trasee montane, cazare, restaurante, cluburi, evenimente locale. Aici afli tot ce ai nevoie pentru o excursie de neuitat.